Hongkong       Macao        Kiina        Vietnam        Kambodža        Laos        Thaimaa        Malesia

perjantai 23. tammikuuta 2009

Vesiputouksia, banaaniviljelmiä ja kahvipensaita

Nyt ollaan kaksi päivää huristeltu mopolla täällä Etelä-Laosissa ja on ollut kyllä huisin kivaa. Alkuunsa mää suhtauduin vaisusti tähän Simon ajeluintoon, mutta on se kyllä vaan hauskaa. Eilen lähdettiin jo aikaisin liikkeelle ja käytiin katsastamassa useita hienoja vesiputouksia. Korkein putous oli 120 metriä. Toinen pienempi putous oli myös kiva, koska siellä ei ollut ketään muita, ja Simo kävi pienellä lautalla viilentäytymässä putousten alla. Kuumuus oli kyllä uskomatonta, mopolla huristellessa ilmavirta viilentää mukavasti, mutta hiki nousee otsalle heti, kun vauhti vähän hiljenee.Tästä Paksen läheltä alkaa Bolaven Plateaun alue, jolla me pääasiassa ajeltiin. Alue on tunnettu juurikin vesiputouksistaan, hedelmäviljelmistään ja kahvista. Alueen kahvipensaat on kuulemma maailman parhaiden joukossa, ja hyvälle kahvi täällä kyllä maistuu. Ilmeisesti papuset oli juuri kerätty pensaista, sillä lähes joka talon pihalla oli pressuja, joille oli levitetty papuja kuivumaan tai paahtumaan tai mitä niille sitten ikinä tehdäänkään. Maisemat oli muutenkin tosi hienoja, liikennettä oli vähäisesti ja kylistä ihmiset aina vilkutteli iloisesti. Kyetään jo sanomaan hei ja kiitos, joten osattiin huudella muutakin kuin hellota. Simo myös väisteli taitavasti lehmiä, vesipuhveleita, kanoja, possuja ja muita pieniä ja suurempia menijöitä.

Iltapäivällä päästiin perille Tat Lon kylään, jonne asetuttiin yöksi. Ensin käytiin katsomassa ökymajapaikkaa, jossa oli hienoja bungaloweja, mutta palattiin sitten kuitenkin enemmän omaa tasoamme vastaavaan vähän rähjäisempään, mutta oikein viihtyisään guesthouseen. Parvekkeelta oli hienot näkymät vesiputouksille, ja yöllä pauhu kuului lujaa sisälle asti. Yllättävän vähän sielläkin oli muita turisteja. Me ei oikein tiedetä, että milloin täällä on varsinainen sesonki, mutta ehkä täällä Laosissa on muutenkin vielä verrattain vähän turismia. Ranskalaisia tuntuu olevan aika paljon, mikä johtuu varmaan siirtomaahistoriasta. Illalla maistettiin myös Laosin ylpeyttä lao-laoa, eli riisiviskiä. Oli se ihan mielenkiintoisen makuista, mutta ei ehkä kuitenkaan sisällytetä sitä päivittäiseen nestetankkaukseen. Onneksi meidän huoneessa oli moskiittoverkko, sillä se toivon mukaan piti myös katossa vilistäneet gekot poissa sängystä. Mulla kyllä yhtenä yönä Paksessa oli jotain houreita, että valkoisella lakanalla mun naaman vieressä olisi ollut joku lisko, mutta aamulla kuittasin sen painajaiseksi. Ei se sitten ilmeisesti välttämättä ollut painajainen...

Aamulla kahdeksalta lähdettiin reippaasti paikallisen oppaan johdolla patikoimaan viidakkoon ja lähikyliin. Ihan hyvää teki pieni liikunta mopossa istuskelun jälkeen, mutta kyllä tuo kuumuus vaan uuvuttaa aika lailla. Se setä väitti, että neljässä tunnissa käveltiin vaan viitisen kilsaa, mutta tuntui, että oltais kirmattu puolen Laosin läpi. Alkuunsa mää oli ihan paniikissa, koska mentiin kunnon pöheikössä ja mulla oli vaan remmisandaalit jalassa, mutta yksikään tappajakäärme ei onneksi nappaissut meitä. Opas-setä oli oikein sympaattinen, ja taukopaikalla se kaivoi taskustaan ryppyisiä sanalistoja, joista sitten yhdessä opeteltiin englantia. Sillä oli muun muassa terveysaiheisia sanastoja, ja oli jotenkin epätodellisen tuntuista istua pikkukylässä keskellä Laosia kanojen kanssa ja opettaa harmaahapsiselle sedälle, kuinka lausutaan latex condom.

Pikkukylät oli mielenkiintoisia, niissäkin talot oli rakennettu tolppien päälle ja eläimet kirmaili pihamaalla vapaana. Ilmeisesti me oltiin niihin kyliin jo vähän liian eksoottisen näköisiä, sillä pikkulapset ei enää juossut iloisesti perään vilkuttamaan, vaan pillahti pikemminkin itkuun meidät nähdessään... Saatiin myös maistaa suoraan puusta poimittuja banaaneja, ihan banaanille maistui! Tuolla metsiköissä opas kyllä oli ihan tarpeen, sillä Laosiin on pudotettu eniten räjähteitä maailmassa, ja juurikin tuolla Bolaven Plateaun alueella niitä on edelleen eniten lojumassa.

Iltapäivällä ajeltiin 80 kilsaa takaisin tänne Pakseen, ja nyt ollaan vaan hengailtu ja huomenna lähdetään vieläkin etelämmäs Si Phan Donille, Mekongin saarille. Siellä ei ilmeisesti juurikaan nettiyhteyksiä ole, joten ei huolta, vaikkei meistä noin neljään-viiteen päivään mitään kuuluisikaan!

8 kommenttia:

  1. Ja taas kivat seikkailut olette tehneet. Todellisia elämyksiä. Kyllä me jo uskotaan, että te pärjäätte hyvin, vaikkei teistä kuuluis muutamaan päivään, mutta olette opettaneet meidät niin hyvin riippuvaisiksi blogistanne ja mikä pettymys jonain päivänä, kun päivityksenne päivän reissuista ei olekaan netissä. Kyllä me kestetään se ja kun ilmestyy, on se luettavaa het useamman kerran.
    Huom. Het-sanasta kuulemma tunnistaa, kuka on saarijärveläinen.
    Lystikkäät reissut Mekongin saarille, nauttikaa etelän lämmöstä ym. Ritva

    VastaaPoista
  2. Moikka! Me saadaankin nauttia täällä nyt oikeen kuunnolla lumesta, yöllä oli satanut paljon. Mä olen päässyt ekasta paniikista sen Jürgenin suhteen nyt ohi, kun ajattelin, että olenhan mä nyt kuitenkin jo niin hyvällä mallilla, että ei mun tarttee siel usein juosta. Ja niin kuin se meilissä sano, niin ihan hyvähän se on viel opintojen lopuksi saksaa käyttää. Tavote on tosiaan, että maaliskuun lopulla olis g palautettavissa. Sit voinkin toivottavasti odotella koiravauvaa saapuvaksi... :D Mut joo, pitääkän hauskaa, mää oottelen tässä kaveria tulevaksi, ollaan illalla menossa kaupungille käymään. Alles Gute!! (pitää ruveta verestään kielitaitoo ;) ) -Anne

    VastaaPoista
  3. heii! moottoripyöräily kuulostaa hauskalta :) Teitä sietääkin pikkulapsien pelätä, kummajaiset :) hihi... Hei mut hei! Laitoinkin tekstiviestiä että saavutaan ensi viikolla pariksi viikoksi lähes samoille huudeille! eli lennetään thaimaan Phukettiin tiistaina! intoa piukeana olen. Varmaan ei kyllä aikataulumme ihan stemmaa, mutta pitää viesteillä siitä vielä. Olisi kyllä ihana nähdä! Ja se Phuket on ilmeisesti aika hankalassa paikassa maitse mennä? Varmaan käydään ainakin phi phi saarilla. Oletteko ajatellut käydä siellä? Ei olla otettu muutakuin lennot, joten tilanne
    elää.

    Nautinnollisia reissuhetkiä :)

    -elina-

    p.s. Samukin on koukkuuntunut teidä blogiin :D

    VastaaPoista
  4. Heippa!

    Moottoripyöräily kyllä tuo sellasta vapauden huumaa...Ihanalta kuulostaa teidän ohjelma! Toivottavasti seuraavat päivä on kivoja myös! Kertokaa sitten...
    Täällä ihan normaali perjantai-ilta. Huomenna tulee Kati, Anton ja pojat kylään ja sunnuntaina ajattelin tehdä Joonatanin kanssa elämysmatkan keskustaan kiinalaisen uuden vuoden juhliin.Siellä pitäis olla kaikenlaista ohjelmaa ja kiinalaista ruokaa. Nam.

    Haleja, Hannalta

    VastaaPoista
  5. Tervehdys taas lapsukaiset! Heidille oli posti tuonut tänään kandintutkintotodistuksen, me sitä jo tiirailtiin ja hyvähän se oli! Onnea vaan! Säilytämme sitä huolellisesti! Täällä on todellakin talvi nyt, lunta on tullut oikein kunnolla, varmaan latuja kohta alkaa syntyä.
    Lähetän tässä viikonlopun aikana sähköpostia jossa kerron enemmän kuulumisia. Ei muuta kuin mukavaa viikonloppua, onneksi Joonatan ei pelkää teitä kun olette samaa rotua, valkonaamoja siis!:) Terkkuja meiltä! -Liisa ja Eero

    VastaaPoista
  6. Ei taida vielä olla siellä Laosissa mönkkäreitä käytössä...Ne olis kans käteviä kulkupelejä niissä maastoissa varmasti. Mekin Heidin kanssa aletaan pikkuhiljaa virittämään ajatuksia aurinkoisempiin ja värikkäämpiin maisemiin :) Hyvät alkaa tosiaan olemaan talvikelit täällä Suomenmaassa. Muutaman kerran jo ladulla suksinut ja hetken päästä taas menossa. Tällä kertaa testaan Toholammin latu-urien liukkautta. Pakkasta -14. Eli siis hyvä hiihtosää.

    VastaaPoista
  7. Heissan kaikki bloginlukijat ja myös Simo ja Heidi sitten kun pääsette taas sähköistetylle alueelle!
    Simo laittoi tekstarin, että ovat tosiaankin nyt alueella jossa ei ole sähköverkkoa. He ovat perillä Don Khon saarella ihan Laosin eteläisimmässä osassa Mekong jokea. Tekstiviestillä heihin saa tarvittaessa yhteyden. He ovat siellä seuraavat 4 yötä ja iltahan siellä tähän aikaan lienee. Ovat syöneet juuri tuoreen vasta puusta (tarkottanevat varmaan palmua) poimistun kookoksen ja makoilevat riippumatoilla bungalovinsa kuistilla. Mukavaa ja rauhallista kuulema on.
    Heidille onnittelut kandin papereista! Juhlistakaahan sitä sitten jotenkin kun teillä on ollut viime viikot niin tylsää ja arkista ;-)
    Ei muuta kuin odottelemme muutamia päiviä taas uusia uutisia reissultanne!
    Ja ihanan talvisia päiviä kaikille! Itse lähden maanantaina Kouvolaan kahdeksi päiväksi.

    VastaaPoista
  8. Ihania kuvia! Mukavaa aina lueskella teidän kuulumisia -- innolla jo odotan seuraavia :) Täällä arki pukkaa päälle, paitsi lähden kyllä ensi viikolla Ranskassa pyörähtämään. Terveisiääää t. sammakko-satu

    VastaaPoista