Hongkong       Macao        Kiina        Vietnam        Kambodža        Laos        Thaimaa        Malesia

keskiviikko 14. tammikuuta 2009

Ruokaa ja pyöräilyä Indokiinassa

Nyt ollaan kaksi päivää ihmetelty Huen ihmeitä. Hanoista olikin tänne melkoinen matka, noin tuhat kilsaa. Nyt voidaan ottaa vähän rennommin, kun päästiin pois suurkaupungin pölyistä ja kohti lämpimämpiä alueita. Ihan jännää isoissa kaupungeissa on käydä, mutta vähän pienemmissä paikoissa on lystimpää ihmetellä. Ei tää Huekaan toisaalta meidän mittapuulla mikään pikkukylä ole, koska on täällä kai noin 300 000 asukasta. Aamulla lepäiltiin hetki täällä majapaikassa ja sitten lähdettiin tutkimaan paikkoja. Suunnattiin joen toiselle puolelle käymään Citadelin alueella, jolla oli ennen Vietnamin entinen pääkaupunki ja hallintoalue. Monenlaista rakennusta siellä oli ja törmättiin myös japanilaiseen huonetoveriimme Hanoista. Maailma on siis pieni ja aika samoja reittejä täällä taitaa monet matkaajat kulkea. Ilma muuttui kyllä tuhannen kilsan myötä lämpimämmäksi ja aurinko paistoi kirkkaalta taivaalta. Naamat on siis jo punaisena. Katujen yli hivuttautuminenkin sujuu jo mallikkaasti ilman suojateitä ja valoja, Hanoissa meinasi alkuunsa paniikki iskeä keskellä katua, kun joka suunnasta suihki mopoja ja autoja. Hyvin ne kuitenkin väistää, kun etenee hitaasti ja ei säntäile. Täälläkin on joka kulmassa mopokyydin ja polkypyörätaksin tarjoajia, jotka naureskelee meille, kun vaan kävellään.

Illalla oli huippuelämys, kun syötiin itsemme nurin. Ruoka on niin hyvää, että lautasen tyhjeneminen melkein itkettää. Simo tilasi kaikkia paikallisia erikoisuuksia, kuten banaanin lehtiin käärittyä jotain ja riisipaperiin käärittäviä juttuja. Kuvaukset on vähän epämääräisiä, kun ei me aina tiedetä, mitä me syödään, mutta hyvää oli joka tapauksessa. Mää puolestaan kyllästän itseäni kasviksilla ja valkosipulilla eri muodoissa. Eihän sitä tiedä, jos valkosipuli vaikka pitäisi samalla malariahyttyset ja muut parasiitit loitolla. Niin joo, eka hyttynenkin nähtiin!

Tämä meidän huone on muuten ok, mutta ilmeisesti läpeensä homeessa. Ilma on tunkkainen ja haisee pahalle ja aamulla ei oikein meinannut henki kulkea. Onneksi ei siis olla kuin kaksi yötä täällä. Tänään vuokrattiin pyörät ja lähdettiin niillä tutkimaan maaseutua. Meillä ei ollut kunnon karttaa, joten seurailtiin joenvarsiteitä ja maisemat oli kyllä mahtavia. Riisipeltoja ja banaanipuita ja kyliä ja tädit pesi pyykkiä joessa. Kaikki huuteli pihoistaan hellota ja lapsukaiset kirmaili perässä. Yksi poikalauma huuteli hellota ja fuck youta vuorotellen ja hihitteli päälle. Ilmeisesti kirosanojen käyttö on siis yhtä jännittävää ja hauskaa kaikkialla maailmassa. Käyttäydyttiin kuitenkin tosi aikuismaisesti, eikä huudettu mitään törkeyksiä takasin... Jatkuvaan hellon huuteluunkin muuten ehtii kummasti kyllästyä neljässä tunnissa.

Pikkuteillä kohdattiin monenlaisia eläimiä, joista jännin oli ehkä lauma sarvipäisiä vesipuhveleita, jotka kulki tiellä vapaana. Mää olin halvaantua kauhusta, kun ohitettiin lauma muutaman metrin päästä ja yksi sarvipää ottikin suunnan tien yli suoraan meitä kohti. Kauhuani ei helpottanut se, että mulla oli päällä kirkuvan punainen takki. No ei se sitten kuitenkaan syönyt meitä välipalaksi, mutta kyllä Simoakin pelotti! Nähtiin myös riisipellon vieressä tiellä käärmeen raato, eikä käy kateeksi riisipelloilla työskenteleviä ihmisiä, jotka kahlaa siellä mudassa paljain jaloin. Tarkoituksena meillä oli palata samaa reittiä takaisin, mutta vähän ajeltiin harhaan, lopulta kuitenkin päästiin takaisin kaupunkiin. Pyöräily on kyllä tosi kivaa ja siinä näkee mukavasti paikkoja.

Täällä Huen lähialueella käytiin sodan aikana vissiin kiivaita taisteluita, ja taistelukentille järjestetään retkiä, mutta eipä ne niin kauheasti meitä kiinnosta, kun ei oo yksityiskohtainen sotahistoria hallussa ja lähinnä siellä vaan viidakkoa näkyy. Muuten täällä ei enää juurikaan mitään sotaan viittaavaa näy, mutta teiltä ei hirveästi innosta poiketa metsikköihin, sillä kai siellä vielä kaikenlaista räjähtämätöntä saattaa olla.

Pyörien palautuksen jälkeen käytiin syömässä ja nyt ollaan hengailemassa hotellilla. Illemmalla lähdetään varmaan vielä hieman kävelemään ja etsimään Simolle lisää täytettä massukkaan. Vietnamin palomuuri on muuten estänyt meidän ja paikallisten ihmisten pääsyn suoraan tänne blogiin, joten Simo tuli tänne jotain eri reittiä. Onhan nää meidän kirjoitukset niin arveluttavia, että sensuurin on pakko iskeä!

5 kommenttia:

  1. Toivottavasti Simon masu löytää täytettä, teillä tuo kulutuspuoli taitaa toimia normaalia ahkerammin. Nuo teidän retket kuulostaa aivan ihanilta ja vähän jänskiltäkin. Toivottavasti homekämpästä ei tuu mitään terveydellistä haittaa, ei luulis näin lyhyellä ajalla. Kait tämäkin viesti menee ensin syyniin - kaiken varalta?!? Eikun mukavat jatkot sinne molemmille. P.S. Heidille suosittelen ruokalistalta Cha Gio annosta ja Simolle vesipuhvelia ja banbuversoja Nouc cham -kastikkeella.

    VastaaPoista
  2. Tervehdys taas täältä Kinkomaalta! Juu paras pysytellä metsiköistä pois. Harmillista ettei teillä ole sellasta paikallista karttaa, jotta voisitte kuitenkin pyörilläkin seikkailla enemmän. Sehän tietysti on varmaan kartoissakin ongelmana että niissä lukee kaikki vietnamiksi - vai mitä kieltä siellä puhutaan/kirjoitetaan?
    Opettakaa pikkupojille tulevaisuudessa jotain suomalaisia sanontoja, niin se on mukava yllätys tuleville suomalaisille maailmanmatkaajille. Eikä sitten ollenkaan kirosanoja, mutta jotain joka tarttuu mieleen...Joku lasten loru tms.
    Täällä on lämmintä, meidän hieno uusi maitotölkkijäälyhty suli taas. Huomenna alkaa taas pakastaa, että vieläköhän kolmannen kerran jäädyttäis lyhtyainekset.
    Kyllä on ruhtinaallista kun ei tarvi enää ajaa Saarijärvelle työmatkaa. Iltaisin tuntuu olevan aikaa vaikka mihin...
    Syökää vaan kumpikin valkosipulia kovasti niin pysyy pöpöt loitolla. Välillä voisi ottaa ruokaryypyn riisiviinaa niin eiköhän sillä pysy terveenä.
    Ei muutakuin lystiä jatkoa.

    VastaaPoista
  3. Heissan taas!Olipas jänskiä juttuja taas. Aika hurjalta tuntuu tuo homekämppä, ei pystyisi meikäläinen siellä oleskelemaan.Nuo vesipuhvelit on kyllä mielenkiintoisen näkösiä elukoita. Kaivoin netistä oikein äkäisen näköisen vesipuhvelin tietsikan taustakuvaksi. Kun sitä katsomme, muistamme aina teidät, omat pienet vesipuhvelimme siellä kaukana:), no ette te ole niin pelottavan näkösiä suinkaan... Eipä tänne mitään ihmeitä kuulu. Heidille ei ole tullut mitään erikoista postia, ainoastaan pääsisit ilmaiselle Venetsian matkalle, ei tarttis muuta kuin kestotilata jotain mömmöjä... Me heitettiin se roskiin, mutta ilmoita kiireesti jos haluat, että pelastamme tarjouksen sieltä! Terveisiä meiltä molemmilta!Halauksia myös!!

    VastaaPoista
  4. Siis Liisa kirjoitti tuon edellisen kommentin!

    VastaaPoista
  5. Heippa!

    Olettepas te reippaita edelleen! Onneksi se käärme oli kuollut. Jokin aika sitten oli telkkarissa, että riisipelloilla tosi paljon ihmisiä kuolee vuodessa käärmeenpuremiin...Mutta se taisi olla Bangladeshissa muistaakseni. Sama kyllä varmaan pätee Vietnamissakin. Inhottava ajatus! Ja onneksi puhveli ei hyökännyt...Pitäis olla jotain pippurisumutetta puhvelien varalta mukana. Hauskaa lukea teidän juttuja. Ikäväkin jo on.
    Joonatan ei nytkään halunnut muuten lähettää terveisiä, mutta pohti ääneen, että "ei ole Heiti ja Timo lähettänyt minulle kaakkia".Kyselee myös välillä, "missä se puffeli on". Ja haluaa aina uudestaan katsoa sen hongkongilaisen lasten leikkipaikan kuvaa. Ei oikein jaksaisi enää siitä innostua :)

    Halauksin, Hanna

    VastaaPoista