Hongkong       Macao        Kiina        Vietnam        Kambodža        Laos        Thaimaa        Malesia

sunnuntai 28. syyskuuta 2008

Rokotukset

Alla olevasta kaaviosta selviää pääpiirteittäin, mitä rokotuksia kannattaa ottaa, jos on Kaakkois-Aasiaan lähdössä vähintään kuukaudeksi. Keltaisella olevia kannattaa punnita matkan tarkoituksen, kohteiden, ajankohdan ja pituuden mukaan. Malaria tuo vielä lisää mutkia matkaan. Kuitenkin jos rahaa löytyy ei kannata päätään kovin paljoa vaivata vaan kannattaa hankkia rokotteet kaikkiin alla oleviin vitsauksiin ja ostaa malarialääkkeeksi Malaronea. Tosin Malaronea saa suositellaan käytettäväksi vain kuukauden pituisissa jaksoissa. Lisää tietoa Malarian estolääkityksistä KTL:n sivuilta.

Hepatiitti rokotukset kannattaa ottaa yhdistelmärokotteena. Itse en ottanut ja maksan nyt siitä karvaan hinnan. Yhdistelmärokote kun olisi tullut lähes puolet halvemmaksi kuin erikseen ostettuna.


Rokote- ja tautiasioista voisi selittää vaikka kuinka pitkään, mutta se olisi turhaa sillä KTL:llä on hyvä ja kattava maittainen luettelo vaaroista ja vitsauksista jotka matkailijaa vaanivat. Siksi alle linkit maakohtaisiin tietoihin.

Kiina
Vietnam
Laos
Kambodza
Thaimaa
Malesia

Malaria
Matkustusalueemme pohjoisosissa malariatilanne on paha ja siellä suositellaan käyttämään aina malarialääkitystä.

Tiedon saaminen hyvistä malarialääkkeistä oli vaikeampaa, kuin luulisi. Luultavasti siksi, että hyviä ja kaikille sopivia malarialääkkeitä ei olekaan. Ainoastaan Malaronen sanotaan (keskustelupalsoilla ja lääkärin mukaan) aiheuttavan suhteellisen vähän sivuvaikutuksia ja sitä voi periaatteessa käyttää myös malarian jälkihoitoon samalla kun etsii lähintä lääkäriä.

Malariaa välttää parhaiten asianmukaisella vaatetuksella, hyttyskarkoitteilla ja nukkumalla yönsä hyttysverkkojen suojissa. Näiden ohjeiden lisäksi matkalle hankimme pahamaineista Lariamia niin, että testaamme sivuvaikutukset ennen matkalle lähtöä. Jos sivuvaikutuksia tulee, pitää keksiä uusia suunnitelmia sillä Malaroneen ei kovin pitkäksi aikaa yksinkertaisesti rahat riitä. Lääkäriltä hankin reseptin samalla soitolla valmiiksi jo myös Malaroneen jos tarvetta tulee.

Mitä kaikki maksaa?
Kaikenkaikkiaan yhden ihmisen rokotussuoja maksaa n. 200€. Siihen päälle vielä malariasuoja kahdelle kuukaudelle. Lariamina ~60€. Malaronea ei suositella syömään kuukautta pidempiä ajanjaksoja mutta jos syötäisiin, hinta olisi ~300€. Saamme siis tavallaan rokotteet ilmaiseksi käyttämällä Lariamia. Toivottavasti ei tule sivuvaikutuksia.

Hepatiitti B - 97,29€ (Engerix-B 3 piikkiä 28.11.2008).
Lavantauti - 34,76€ (Typherix 1 piikki 03.12.2008).
Japanin aivokuume - 109€ (3 piikkiä 31.10.2008).

Malarone maksaa 46,27 € / pakkaus. Yhden päivän malariasuojan hinnaksi tulee siis melkein 4 euroa.
Lariam taas maksaa 39,54 € / pakkaus (11.12.2008). Yhden päivän malariasuojan hinnaksi tulee tällöin 0,70 senttiä.
Heliopar on kaikista halvinta mutta tehotonta alueilla, jonne olemme menossa.
Muitakin vaihtoehtoja löytyy mutta tässä yleisimmät.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti